V roce 2017 jsme díky podpoře MHMP a MČ Praha 5 začali pracovat na následujících projektech

Knihovna a studovna

V budově hájenky o rozloze cca 20 m2 jsme otevřeli malou knihovnu a studovnu se zaměřením na přírodu, historii, dějiny umění a dětskou literaturu. V otevíracích časech hájovny je možné si prezenčně knihy zapůjčit a počíst si v interiéru nebo na zahradě.

Archiv

Založili jsme komunitní archiv fotografií a vzpomínek místních obyvatel. V současnosti probíhá jeho digitalizace. Pokud máte materiály (staré články, fotky, rodinné vzpomínky), které jsou zajímavé, týkají se oblasti Cibulek a chcete se o ně podělit, prosím, noste je v pátek od 14.00 do 16.00 do hájovny.

Komunitní zahrádka

Prostor kolem hájovny je ideální pro setkávání, tvoření, obdobnou náplň má komunitní zahrada hájovny Leopolda Leonharda Thuna von Hohenstein. Opravili jsme kůlnu na pracovní nástroje, vytvořilo se pískoviště a založili malé komunitní záhonky. V roce 2018 jsme založili vyvýšené záhony. Pokud máte zájem o svůj záhonek na kouzelném místě u hájovny, dejte nám vědět prostřednictvím mailu info@spolekhajovna.cz.

Realizujeme projekt Cibulka mezi Pasovem a Prahou v rámci kterého vyjde brožura o zakladateli Cibulky – biskupu a knížeti L.L.T. Hohensteinovi. Křest brožury za účasti hostů z německého Pasova bude proběhne na jaře 2019. Projekt je realizován díky finanční podpoře MČ Praha 5 a Česko-německého fondu budoucnosti.

Další oblastí, kterou se spolek Hájovna zabývá je propagace a ochrana hodnot Přírodního parku Košíře-Motol. Společně s Českou geologickou službou připravujeme přednášky a procházky po geologických památkách v okolí. Pro další informace sledujte náš web sekci Novinky.